Meniu Închide

Despre

Studiourile Ferentari adresează lipsa de acces la educație, la cultură și la oportunități de dezvoltare profesională pentru tinerii defavorizați din cartierul Ferentari, precum și lipsa de informații privind identitatea și istoria culturii romilor, ceea ce creează prejudecăți și percepții de sine eronate.

Valoarea grantului este de 978.333 RON/197.666,99 EUR. Proiectul va fi implementat în București, având o durată de 24 luni (mai 2022 – aprilie 2024). 

Prin educația non-formală în domeniul artei și culturii, proiectul își propune să devină un cadru coerent pentru dezvoltarea tinerilor implicați și pentru raportarea la propria identitate. Prin programul de mentorat artistic în domeniul teatrului, ce va include instructaj privind folosirea noilor tehnologii, 28 de tineri defavorizați se vor întâlni cu arta și cu propriul lor potențial ca artiști sau viitori profesioniști în domeniul cultural. Poveștile lor de viață și elemente privind cultura romă vor fi integrate în dezvoltarea a 2 producții originale de teatru, în baza cărora tinerii vor realiza împreună cu artista norvegiană Lise Wulff și 2 instalații de artă contemporană comunitară. Ulterior, 14 dintre tineri vor fi contractați pentru punerea în scenă a producțiilor, având oportunitatea să se dezvolte profesional și să dobândească experiență relevantă într-un domeniu cultural în care, altminteri, ar fi avut șanse foarte mici să pătrundă.

Prin explorarea pasiunilor și talentelor lor, tinerii vor fi motivați și susținuți să se desprindă de viața străzii și să-și construiască un viitor mai bun, într-un mediu ce le oferă siguranță, apreciere și conexiune umană. Impactul estimat este schimbarea traiectoriilor de viață a unor persoane dezavantajate, iar „O intervenție pentru ei înseamnă o intervenție pe termen lung pentru a nu mai permite sărăciei extreme și lipsei de educație să perpetueze aceleași stereotipuri ca până acum și să nu mai condamne la închisoare sau dependență de droguri”. (Mădălina Dorobanțu, Asociația Ferentari).

În plus, prin familiarizarea cu istoria culturală a romilor și ridicarea problemelor ce țin de identitatea romă în cadrul întâlnirilor comunitare cu locuitorii din Ferentari, dar și prin evenimentele publice, impactul asupra comunității rome din București va fi de creștere a stimei de sine și de raportare pozitivă față de propria identitate și propria cultură, în vreme ce impactul asupra populației majoritare va fi de combatere a prejudecăților și de înțelegere mai aprofundată a alterității, o schimbare de percepție atât de necesară pentru modul în care se raportează locuitorii Bucureștiului la cultura de ghetou.

**

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării  economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro. 

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.