Meniu Închide

Invitație la Studiourile Ferentari

Asociația CEDCA, alături de partenerii săi Asociația Ferentari și Lise Wulff, vă invită la evenimentul de lansare a proiectului Studiourile Ferentari, care se va desfășura sâmbătă, 2 iulie, ora 16:00, la Studiourile Ferentari (Strada Lacul Bucura nr. 2).

Vă propunem, într-un cadru informal, o discuție despre îmbunătățirea accesului la cultură prin intermediul artei, educației non-formale și antreprenoriatului cultural pentru tinerii dezavantajați din Ferentari, prin cooperare culturală și bilaterală.

Întâlnirea va avea un moment muzical din partea tinerilor artiști din comunitatea Studiourilor Ferentari, ce va ilustra schimbările pe care le pot aduce aceste intervenții asupra tinerilor dispuși să investească timp și energie. Vă pregătim și câteva surprize pe care urmează să le divulgăm la momentul potrivit.

„O intervenție pentru ei înseamnă o intervenție pe termen lung pentru a nu mai permite sărăciei extreme și lipsei de educație să perpetueze aceleași stereotipuri ca până acum și să nu mai condamne tinerii la închisoare sau dependență de droguri”, spune Mădălina Dorobanțu, vicepreședinta Asociației Ferentari.

Prin educația non-formală în domeniul artei și culturii, proiectul își propune să devină un cadru coerent pentru dezvoltarea tinerilor implicați și pentru raportarea la propria identitate. Programul de mentorat artistic în domeniul teatrului va include instructaj privind folosirea noilor tehnologii, iar 28 de tineri defavorizați se vor întâlni cu arta și cu propriul lor potențial ca artiști sau viitori profesioniști în domeniul cultural.

Poveștile lor de viață și elemente privind cultura romă vor fi integrate în dezvoltarea a 2 producții originale de teatru, în baza cărora tinerii vor realiza împreună cu artista norvegiană Lise Wulff și 2 instalații de artă contemporană comunitară. Ulterior, 14 dintre tineri vor fi contractați pentru punerea în scenă a producțiilor, având oportunitatea să se dezvolte profesional și să dobândească experiență relevantă într-un domeniu cultural în care, altminteri, ar fi avut șanse foarte mici să pătrundă.

**
Studiourile Ferentari este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 978.333 lei (197.666,99 euro) și va fi implementat în București, având o durată de 24 luni (mai 2022 – aprilie 2024). 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial: www.ro-cultura.ro.